onsdag 20 april 2011

Madeleines


När jag nyligen kom hem från New York hade jag med mig en Madeleine form hem. Madeleine kakor är dessa små söta snäckformade franska kakor som är helt ljuvliga. Konsistensen och smeten påminner väldigt mycket om en traditionell sockerkaka. Citronskal är nyckeln till den perfekta smaken och doften.

Recept:

  • 75 g rumsvarmt smör
  • 3/4 dl strösocker
  • 1/2 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • finrivet skal av 1/4 citron
Sätt ugnen på 175˚C. Smörj formarna genom att pensla med lite smält smör. Vispa smör, socker och vaniljsocker vitt och poröst med elvisp. Tillsätt ägg, ett i taget under vispningen. Sikta ner mjölet och tillsätt citronskal. Blanda försiktigt tills allt är blandat. Lägg en liten klick av smeten i varje form. Ställ formen på ett galler och ställ in det mitt i ugnen. Grädda de små kakorna i 8-10 minuter.

Inga kommentarer: