fredag 6 januari 2012

Vörtbröd


Recept:

  • 50 g jäst
  • 50 g smör
  • 2 dl julmust
  • 1 flaska porter, 33 cl
  • 250 g kesella
  • 1 dl mörk sirap
  • 3 tsk salt
  • 2 tsk mald ingefära
  • 1 msk mald pomeransskal
  • 2 krm malda kryddnejlikor
  • 50 g russin
  • 19-20 dl rågsikt
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt julmust och porter och värm till fingervärme 37 grader. Häll degspadet över jästen och rör tills den är löst. Tillsätt kvarg, sirap, salt, kryddor och russin och blanda. Tillsätt större delen av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den blir blank och smidig. Tillsätt resten av mjölet om degen klibbar och inte släpper från bunkens kanter. Jäs degen övertäckt i ca 45 min. Sätt ugnen på 175 grader. Arbeta ihop degen och dela den i 2 delar. Baka ut delarna till ovala bröd och lägg dem på bakplåts papper. Täck över och låt jäsa ca 30 min. Skåra ev. bröden lätt med en vass kniv. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt svalna på galler

Inga kommentarer: