måndag 1 februari 2010

Dillkött




V
i har verkligen fått pippi på Per Morberg nu det senaste, men han är ju så grym och maten är ju fantastisk. Ikväll blev det dillkött, en gammal klassiker som verkligen är värd att stå 2 timmar i köket för.


Recept:

  • 300 g grytbitar
  • 1 st gul lök
  • 1 st purjolök (det vita)
  • 1 st morot
  • 2 st lagerblad
  • 10 st vitpepparkorn
  • 1 kvist timjan
  • 3 tsk salt
  • 2 dl grädde
  • Dillreduktion:
  • 5 dl vatten
  • 5 dl strösocker
  • 5 st pepparkorn
  • 3 msk ättika
  • Dill

Skär köttet i 2-3 cm stora tärningar. Koka upp köttet en gång i kallt vatten för att blanchera det.Häll av just när det kokat upp. Skölj av köttet och fyll på med nytt vatten. Skala och skölj grönsakerna noga. Skär upp grönsakerna i halvcentimeter stora bitar, lägg i grytan med köttet. Tillsätt lagerblad, vitpeppar, timjan och salt. Låt sjuda sakta tills köttet är mört, efter ca: 45 min - 1 timma. Sila av köttet och spara buljongen. Häll i grädden i buljongen och koka upp.

Smaka av med dillreduktionen och eventuellt med mer peppar och salt. Red av med idealmjöl till en simmig konsistens. Ha sist i den hackade dillen. Låt det inte koka efter det att den har lagts i, då blir den grå.

Dillreduktion:

Blanda alltsammans i en kastrull och låt koka upp. Låt sjuda sakta i 5 min. Sila av och använd så mycket du önskar i "styrka" till dillköttet.

Inga kommentarer: